☰ MENU

Prolog: Stravenky jsou nevýhodné a platíte je jen my, zaměstnanci!

"Stravenky na jídlo" - jako zaměstnanci je máme rádi, protože zaměstnavateli dáme na její hodnotu třeba půlku ze mzdy a on nám doplatí tu druhou (ten si ji nechá daňově uznat, takže ho to zase tolik nebolí). Ale de facto všechno jen zdražují a otravují nás. Uvažme, kdo v celém stravenkovém kolotoči figuruje:

  1. Zaměstnanec
  2. Zaměstnavatel
  3. Restauratér/Obchod s potravinama
  4. Stát
  5. Vydavatel stravenek.

Na celém tohle stravnkovém byznysu vydělávají především vydavatelé stravenek a bohužel jim to zaplatíme my, my zaměstnanci. Máme pocit, že půlku dostaneme od zaměstnavatele (B), ale jen proto, že si to může někde odečíst z daní, které platí státu (D). Ale to, že ty daně stát zaměstnavateli odpustí znamená, že si ty peníze stát vezme zase na daních jinde - stát přece nevydělavá, žije pouze z našich daní. -> Stát si chce zůstat na svém, přece na té slevě neprodělá.

Pak tu máme restauratéra (C), který stravenky "musí" brát, aby měl kšefty v meníčkách, kam chodí hlavně zaměstnanci. Ale protože restauratér ví, že 85 %  (můj tip) obědů bude placeno stravenkou, kterou by pak měl odevzdat stravenkové firmě (E) a dostane nižší částku, pak musí cenu meníčka lehce navýšit, aby do ní promítl ztrátu způsobenou odevzdáním stravenky. -> Přece také chce zůstat na svém a neprodělat.

Zaměstnavatel (B), který nám stravenky dáva, tak s tím má akorát práci navíc, ale protože je na to daňové zvýhodnění a lidi na ten benefit slyší, tak je nabízí. Stravenky musí nakupovat u vydavatele (E) a mám pocit, že si taky něco připlatí. -> Ale taky chce zůstat na svém a proto celou tu administrativu promítne do Vaší mzdy, dělá to přece pro Vás. :)

Když tedy uvážíme náš uzavřený kolotoč, kde vystupují A, B, C, D, E, a kde B, C, D nechtějí prodělat, tedy jedná se o konstanty, zůstane nám v rovnici už jen A a E, tedy Zaměstnanec a Vydavatel. A jelikož na tom celém vydělává Vydavatel, pak je jasné že to platíme my, Zaměstnanci!

Uvažme ideální stav, kdy stravenky neexistují. Všem (Zaměstnanec, Zaměstnavatel a Restauratér) odpadne administrativa a čas, který musí na stravenky vynaložit. Zaměstnavatel i Restauratér nemusí Vydavateli platit za tyto papírky. Nevytváří se alternativní měna, k čemu máme přece peníze - hotově i kartou.

  • Když nebudou stravenky, pak Restauratér nemusí promítnout do cen svých jídel jejich administrativu a ztrátu.
  • Když nebudou stravenky, pak zaměstnavatel nebude mít zbytečnou administrativu s jejich zpracováním a vydávání zaměstnancům.
  • Když nebudou stravenky, podnikatelé budou brát prostředí víc fér. Když nebudou stravenky, pak můžeme mít vyšší mzdy a potraviny můžou zlevnit.

Všchny peníze stravenkové firmě

Doufám, že jsem tento model popsal pochopitelně a v případě, že někde nesouhlasíte nebo tápete, napiště mi.

Další články: